:format(jpeg))
Модерно осветление за кетъринг
Осветление за кетърингВ ресторанта добрата храна и модерният гастрономически дизайн се съчетават, за да създадат успешна вечер. Професионалната концепция за осветление създава атмосфера, която ви приканва да се задържите и да се върнете отново. За осветлението в ресторанта се използва сложна комбинация от директно и индиректно осветление.
Области на приложение
:format(jpeg))
В зоната за гости на ресторанта се използва приятна светлина без трептене, за да се създаде уединение в обществената зона. Избраните цветове и интензивност на светлината също създават перфектна среда за ястията. Lumories.bg Professional препоръчва стойности на цветопредаване от поне Ra 90 и нива на осветеност от около 200 lux. Освен това осветлението в ресторанта - ако е димируемо - е оптимално подготвено за променящи се сценарии, като например партита.
:format(jpeg))
Атрактивното външно осветление е неразделна част от концепцията за осветление на ресторанта, тъй като то е първото нещо, което гостът забелязва. По правило гостите решават дали даден ресторант си заслужава да бъде посетен и въз основа на външното си впечатление. Освен всичко друго, осветлението на пътеките осигурява и по-голяма безопасност за гостите и персонала.
:format(jpeg))
Осветителните тела в кухнята са изложени на високи нива на гореща мазнина, изпарения и високи температури. Следователно влагоустойчивите осветителни тела със защита IP54 са минималното изискване. За да е удобно използването на осветлението, препоръчваме светлини, които могат да се превключват и затъмняват групово, и цветопредаване Ra ≥ 90 за перфектно приготвяне на храната.
:format(jpeg))
Външното осветление на ресторанта отразява идентичността на интериора. Обикновените фасади на сградите могат да бъдат визуално подобрени с ориентирано към дизайна осветление за кетъринг. Препоръчваме също така осветителни тела, изработени от неръждаема стомана, които издържат на екстремни атмосферни условия, устойчиви са на корозия и се почистват лесно.
:format(jpeg))
Особено в баровете и кафенетата първият контакт с госта се установява и общува на бара и гишето. Осветлението с LED ленти е пример за осветление, което завладява от самото начало. От долната страна на работния плот, в ниша в долната част на плота или зад полупрозрачни материали, като например опалово или акрилно стъкло.
:format(jpeg))
Тоалетните за гости са от съществено значение за заведенията за обществено хранене, в които се сервират алкохолни напитки, които са по-големи от 50 m² и/или имат повече от 50 места. Функционалното осветление в тоалетната на ресторанта също гарантира, че гостите са напълно удовлетворени в тази зона.
Нашите препоръки
Правни изисквания
Както за всяко обществено или търговско място, и за осветлението в ресторантьорството важат ясно определени правила, за да се гарантира, че гостите и служителите могат да пребивават там безопасно. Наред с други неща, важни са разпоредбите за работното място A 3.4 и -> DIN EN 12464-1.
Те се препоръчват за осветление в ресторанта:
- 100 лукса: коридори
- 200 lux: вход, трапезария, тоалетни
- 300 lux: каса и бюфет
В заведенията и баровете осветеността под 100 лукса е част от концепцията. Това ясно показва, че правилното осветление в ресторантьорството не може да се изчислява по формули, а се проектира като цялостна концепция за осветление, която отразява идентичността на ресторанта.\ Общо правило: колкото по-високи са помещенията, толкова по-високо се монтират осветителните тела и толкова по-мощни и многобройни са източниците на светлина.
:format(jpeg))
:format(jpeg))
Технически аспекти на доброто осветление
В идеалния случай лампите за ресторанти трябва да имат CRI > 90, за да изглежда храната вкусна. Уютната цветова температура от 1200 - 2700 келвина подчертава добрата атмосфера в сектора на кетъринга. Високодинамичното светлинно изображение, което насочва погледа, е особено привлекателно и приятно за окото. Пример за това е забележително осветената задна стена на бара и дискретната зона за сядане и почивка.